Talviurheilu Lahdessa

Lahti on kaupunkina tullut tutuksi monipuolisesta urheilustaan, mutta myös erityisesti talviurheilustaan. Lahden suosituimpiin joukkueisiin kuuluvat kesäisin jalkapallon edustusjoukkue FC Lahti sekä kaupungin oma jääkiekkojoukkue, joka vuosien varrella on muuttanut nimeään useita kertoja, mutta vakiinnuttanut nimen Pelicans vuonna 1996. Vaikka jääkiekko ja jalkapallo ovat Lahden asukkaille hyvin tärkeitä lajeja, niin kaupunki on tunnettu myös muista lajeista. Salpausselän kisat ovat yksi suurimmista kilpailuista, joiden ansioista Lahteen kertyy paljon ihmisiä vuosittain seuraamaan kilpailuja. 

Ylipäätään Lahdessa on paljon tehtävää sekä nähtävää jokaiseen makuun. Onkin paljon itsestä kiinni, että millainen tekeminen kiinnostaa. Yksi suosituimpia lajeja Lahdessa on ehdottomasti erilaiset urheilut, mutta kaupunki pitää sisällään myös paljon kulttuuritoimintaa. 

Talvisin Lahdessa voi harrastaa talviurheilua hyvin monipuolisesti. Heille, jotka nauttivat uimisesta, on mahdollisuus pulahtaa avantoon uimaan. Myös hiihtäminen on mahdollista erilaisilla reiteillä. Jäähallissa on mahdollista harjoitella erilaisia lajeja. Myös kuntosalit sekä ulkokuntolaitteet ovat hyvä tapa pitää kuntoa yllä talvisin. Onkin hyvin todennäköistä, että jokaiseen makuun edes jonkinlainen urheilulaji löytyy Lahdesta harrastettavaksi. 

Talviurheilu Lahdessa

Avantouinti

Uiminen on yksi parhaista tavoista ylläpitää kuntoa, talvisin Suomessa onkin suosittua avantouinti, jonka harrastajia on yli 120 000. Avantouinti on perinteisesti osa suomalaista saunakulttuuria, jossa piilee paljon hyötyjä. Avantouinnin tiedetään tehostavan verenkiertoa, lievittävän selän- sekä niska-, hartiaseudun kipuja, sen koetaan vähentävän masennusta, astmaoireita, sekä helpottavan nukahtamisvaikeuksia. Se voi tuoda moniin erilaisiin sairauksiin apua.

Avantouintiin ei kannata kuitenkaan lähteä suin päin sekaan, vaan avantouintiin kannattaa tutustua ensin rauhassa. Iso osa avantouintia on sauna. Onkin hyvä huomata, että kun pulahtaa vedteen, joka on 0 asteen tuntumassa niin kuuma sauna voi aiheuttaa heikkoa oloa. Myöskään sukeltamista ei avantouinnissa suositella.

Avantouinnin uskotaan olevan yksi suomalaisimmista talviurheilu tavoista. Lahden Avantouimarit ry pitää huolen Lahdessa sijaitsevista avantouinti paikoista. Lahdesta löytyvät:

  • Mukkulan talviuintipaikka, Niemenkatu 30, lahti
  • Möysän talviuintipaikka, Uimarannankatu 2, Lahti
  • Mytäjäisten talviurheilupaikka, Väinönkatu 16, Lahti

Hiihtäminen Lahdessa

Hiihtäminen on myös yksi perinteisimpiä talviurheilun muotoja Suomessa ja siitä on kehitelty kilpailuihin monia erilaisia versioita. Yleisimmät hiihtotyylit ovat niin sanotusti perinteinen hiihto sekä luistelu hiihto. Hiihto kuuluu myös ísona osana lasten urheilu kasvatusta, joten koulut vievät oppilaita hiihtämään. Myös hiihtoseuroja on järjestämässä lapsille ja nuorille, sekä vanhemmillekin harrastustoimintaa ja jopa kilpailutoimintaa. 

Lahti tarjoaa mitä mahtavimmat maisemat ja paikat hiihtäjille. Ympäri Lahtea ja varsinkin Salpausselän maastosta on löydettävissä hiihtolatuja jopa 180 kilometrin verran. Tuosta määrästä noin 70 kilometriä on valaistuja latuja kello 6.00 – 22.30. Kesäisin latu alue soveltuu lenkkeilyyn ja talvisin hiihtoon. Kun liikkumaan haluaa poluille lähteä, on hyvä valita reitti oman kunnon mukaan. Reiteissä on niin jyrkkiä mäkiä kuin tasaisempaa maastoa sekä reitin pituus vaihtelee paljon.

Vaikka alue on kesäisin myös retkeilijöiden ja lenkkeilijöiden käytössä, niin talvisin se on vain hiihtäjille tarkoitettu. Laduilla ei siis saa kävellä, juosta tai ulkoiluttaa koiraa. Talvisin olosuhteista riippuen on Lahdessa mahdollista kävellä, luistella ja hiihtää myös järvien jäillä. 

Lahdessa on myös hiihtäjille mahdollisuus puku- ja pesuhuoneiden käyttöön Lahden Urheilukeskuksella. Kuitenkaan korona aikana tilat eivät ole auki. Urheilukeskuksella on myös suksien voitelutila, joka on käytössä arkisin 7 – 20 ja viikonloppuisin 8 – 15:30. 

Jäähallit mahdollistavat luistelijoiden harrastamisen

Luistelu on yksi Suomen suosituimmista lajeista niin urheilulajia harrastaen, kuin penkkiurheilunkin puolesta. Useilla kaupungeilla on oma jääkiekkojoukkueensa ja Suomella myös oma MM joukkueensa eli Leijonat. Kaiken kaikkiaan pelejä seurataan tiuhaan niin jäähallien katsomosta käsin kuin myös kotikatsomoista. 

Luistelu on Lahden asukkaille tärkeä harrastus ja kaupungilla on myös oma jääkiekkojoukkueensa, eli Pelicans, jonka kotikaukalona toimii Isku Areena. Lahden Urheiluyhdistys ry pitää huolen niin Sol Areenasta kuin Isku Areenastakin. Pajulahden jäähalli puolestaan toimii erillisenä.  

Sol Areenalla voi harrastaa erilaisia kaukalopelejä, taitoluistelua ja curlingia. Tämän lisäksi Sol Areenalla on harjoitusjäähalli, jossa on mahdollista käydä luistelemassa yleisövuorolla. Isku Areenan jäähalli on lähinnä vain liigaa varten, eli siellä ei niinkään muuta ole tarjolla. Pajulahden jäähalli sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Lahdesta. Siellä on mahdollisuus harrastaa jääkiekkoa, jääpalloa sekä taito-, että muodostelmaluistelua. 

Salpausselän kisat ja Lahden Urheilukeskus

Lahden Urheilukeskus on tunnettu osa Lahtea ja monille Lahdessa vierailleille ihmisille Lahden mäkihyppytornit ovatkin hyvin tuttu näky. Lahden Urheilukeskus on kansainvälisesti tunnettu paikka, sillä siellä järjestetään muun muassa suositut Salpausselän kisat, jotka ovat siis mäkihypyn, maastohiihdon sekä yhdistetyn kilpailut. Salpausselän kisat osuvat helmikuun loppupuolelle. Salpausselän kisat ovat hyvin suositut ja ne kutsuvat luokseen aina keväisin suuret määrät turisteja, jotka ovat tulleet kannattamaan omia suosikkejaan sekä seuraamaan kilpailuja. Yksi tunnetuimpia mäkihyppääjiä Suomessa onkin Janne Ahonen, joka on Lahdesta kotoisin. 

Salpausselän kisat, mäkihyppy sekä hiihto ovatkin iso osa Lahden menestystä, sillä monille Lahti kiteytyy juuri noihin asioihin. Siksi esimerkiksi Hiihtomuseo voi olla paikka, jossa vierailla kun Lahdessa käy. 

Lahden Urheilukeskuksella pääsee tutustumaan muun muassa Hiihtomuseoon. Alueella on monipuolisia ja vaihtelevia ulkoilureittejä. Kesäisin reitit ovat käytössä niin maastopyöräilyyn kuin muuhunkin ulkoiluun. Talvisin reitit ovat vain hiihtämiseen. Hyppyrimäen takaa löytyy yleensä kauden alussa ensilumenlatu, joka on maksuton hiihtäjille. Lahden Urheilukeskus onkin monipuolisesti niin kesän urheilijoiden makuun kuin talviurheilijoiden makuun. 

Kisapuisto ja Radiomäki sekä muu harrastaminen talviaikaan

Talviaikaan harrastaminen on suuressa suosioissa ja siksi esimerkiksi Kisapuistosta, että Radiomäeltä löytyvät luistelukentät talviaikaan. Radiomäeltä löytyy myös luistinkentän lisäksi jääkiekkokaukalo, jossa voi pelata erilaisia kaukalo pelejä. Harrastaminen on kaikille avointa ja jäillä nähdään useita eri ikäisiä luistelijoita. Myös säästä riippuen ajoittain myös järven jäät ovat niin luistelu kuin hiihtokunnossa talvisin.

Vaikka kuntoilu on hyvin tärkeää ja Lahdessa on monipuolisesti ulkokuntoilulaitteita, niin niillä ei valitettavasti talvikunnossapitoa ole. Kuitenkin sisäkuntosaleja löytyy hyvin suuret määrät Lahdesta. Liikkumista voi siis harrastaa, vaikkei suoranaista talviurheilua harrastaisikaan. 

Talviurheilu houkuttaa

Talviurheilu on monille sellainen asia, joka houkuttaa hyvin paljon. Suomesta onkin lähtöisin monia maineikkaita talviurheilijoita jokaisen urheilulajin saralta. Tunnetuimmat mäkihyppääjät olivat esimerkiksi Matti Nykänen Jyväskylästä, sekä Janne Ahonen Lahdesta. Myös muista lajeista löytyy menestyneitä urheilijoita, kuten jääkiekon parista Saku Koivu, Mikko Koivu, Teemu Selänne sekä Jari Kurri. Hiihtäjistä Kaisa Varis sekä Mika Myllylä ovat tulleet kaiken kansan tuntemaksi. Kuitenkaan julkisuus ei ole ainoa asia, joka ajaa harrastamaan talvilajeja. 

Talvilajit houkuttelevat haastavuudellaan sekä sillä, että kokemuksena talviurheilut ovat äärimmäisiä. Talviurheilussa kohdataan kylmyyttä ja lunta, kun taas kesäisissä lajeissa harrastetaan lämpimässä kelissä. Talviurheilut koetaankin ajoittain itsensä haastamisena äärimmilleen, mikä lisää niiden suosioita. 

Lahti on talviurheilun keskipiste Suomessa ja Lahden mäkihyppytornit ovat jo itsessään omanlaisensa nähtävyys ihmisille. Salpausselän kisat kevättalvella houkuttelevat paljon ihmisiä Lahteen, mikä virkistääkin Lahden turismia mukavasti. Turisteja tuleekin useista eri maista muutamaksi päiväksi kilpailuja seuraamaan. Talviurheilu onkin ehdottomasti iso osa Lahden identiteettiä.