Kuulumisia Lahdesta

Lahti on hyvin tunnettu kaupunki, jossa tapahtuu paljon. Lahdessa on tapahtuma ympäri vuoden niin ympäristön parissa, urheilun parissa. Monikulttuurinen Lahti sulauttaa monia erilaisia ihmisiä yhteen ja yhdenvertaisuuteen pyritään tiukasti. Lahdessa myös lapsiin ja nuoriin panostetaan tasaisesti ja erilaisia hankkeita syntyy helposti. Korona rokotukset ovat ajankohtaisia myös Lahdessa, mutta myös monet muut polttavat asiat.

Kuulumisia Lahdesta

Ympäristökaupunki Lahti

Tärkeimpänä asiana nousee se, että Lahti on valittu Euroopan Ympäristökaupungiksi vuodelle 2021. Kuitenkin nyt alkaa Lahden ympäristöpääkaupungin loppu pian lähestyä ja Euroopan komissio on valinnut tulevan ympäristöpääkaupungin, joka tulee olemaan vuonna 2023 Tallinna. Vuoden 2022 Ympäristöpääkaupunki on Ranskan Grenoble.

Lahden Ympäristöpääkaupunki vuosi näkyi niin taideteoksena kuin erilaisten vihreiden hankkeiden tukemisena.  European Green Capital Award eli Euroopan ympäristöpääkaupunki -palkinto myönnetään vuosittain. Sen saamisen ehtoihin kuuluu muun muassa ympäristötyössä edelläkävijänä toimiminen, esimerkin näyttäminen muille kaupungeille, ympäristöhaasteisiin innovatiivisten ratkaisuiden kehitys.

Miten Lahden ympäristöpääkaupunki vuosi on näkynyt? Helsingissä tuotiin 9 sulavaa jääkuutioita Kansalaistorille muistuttamaan ilmastonmuutoksesta ja useat vihreät hankkeet saivat rahoitusta. Joulukuussa tulee juhlavuosi päättymään kaikille avoimessa talvi tapahtumassa.

Kuulumisia Lahdesta

Tiukka budjetti Lahden kulttuuri- ja liikuntapalveluille

 

Lähivuosina Lahden budjetti niin kulttuuri- kuin liikuntapaikoillekin tiukkenee. Tästä johtuen leikkausten jatkuessa esimerkiksi teatterin toiminta heikkenee ja liikuntapaikkojen aukioloajoissa tulee esiintymään muutoksia.

Syyskuun 2021 esityksessä on vuodella 2022 esitetty hyvin tiukkaa budjettia. Vuosi 2022 tulisi tarkoittamaan sitä, että kulttuurilaitokset pärjäävät hyvin, mutta tulevat vuodet tulevat olemaan haastavampia.

Säästöjen syynä ovat Lahden talouden tasapainotus, ja suunnitelma onkin tehty vuoteen 2024 saakka. Toistaiseksi ainakin uskotaan, että priorisointeja tullaan tekemään myös lisää. Säästöpaineiden alle kuuluvatkin erityisesti kulttuuri-, sekä liikuntapalvelut.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että teatterin kohdalla pyritään 200 000 euron säästöihin. Toisaalta esimerkiksi 2023 ei maauimala kesäksi aukeaisi ja liikunta paikoilla ei olisi huoltoa. Myös aukiolo ajat lyhenisivät.

Kuulumisia Lahdesta

Koulut ja päiväkodit suurien leikkauksien edessä

Syyskuussa sivistyslautakunta on saanut kohdata esityksen, jossa karsittaisiin niin koulujen henkilöstöstä kuin päivähoitopaikoistakin. Esitys käsittää kaiken kaikkiaan yli 4 miljoonan euron leikkauksia lapsiin ja nuoriin.

Lahden kaupunki pyrkii tasoittamaan talouttaan niin kulttuurista kuin liikunnastakin leikkaamalla, mutta leikkaamalla myös kouluilta ja päivähoidolta. Säästöjä pitäisi saada 6,2 miljoonaa euroa ja se tulisi tapahtua niin karsimalla kuin saamalla tuloja.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että varhaiskasvatuksen puolella päivähoitopaikkoja vähennettäisiin ja perusopetuksessa henkilöstöä karsittaisiin ja ryhmäkokoja suurennettaisiin.

Tämä esitys ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen Sivistyslautakunnassa. Päinvastoin sivistyslautakunta päätti lisätä sekä koulujen, että päivähoidon määrärahoja. Sivistyslautakunnan päätöksessä määrärahoja lisättäisiin varhaiskasvatukselle 1,6 miljoonaa euroa sekä perusopetukselle 2,5 miljoonaa euroa. Samalla lautakunnassa päätettiin lisätä määrärahoja myös lukioihin ja nuorisopalveluihin.

Perusteluina oli esimerkiksi se, että leikkaukset olisivat tarkoittaneet n. 20 opettajan ja 50 koulunkäyntiavustajan vähentämistä. Sivistyslautakunta haluaa edistää lasten ja nuorten hyvää arkea, sekä pitää lasten puolia.

Lopullisen päätöksen määrärahoista vuodelle 2022 tekee kuitenkin Lahden kaupungin valtuusto.

Kuulumisia Lahdesta

Lahdessa on Suomen vaarallisimmat suojatiet

Tekniikan Maailma on testannut Suomen suojateitä ja lopputuloksena oli, että Lahden suojatiet ovat Suomen vaarallisimmat. Testi tehtiin ajamalla 7 suuressa kaupungissa Suomessa ja pysähtymällä suojatien eteen.

Tulos ei ollut hyvä missään testatuista kaupungeista, mutta Lahdessa tilanne oli kaikkein huonoin. 20 pysähdyksestä 18 kertaa tapahtui läpiajo, mikä tarkoittaa sitä, että suojatien eteen ei pysähdytty vaan jatkettiin matkaa.

Testissä auto ajettiin liikennevalottoman suojatien eteen ja päästettiin testissä mukana oleva jalankulkija suojatielle. 18 kertaa siis 20 pysäytyksestä viereisellä kaistalla oleva auto aiheutti vaaratilanteen ajamalla suojatien yli pysähtymättä.

Kuulumisia Lahdesta

Koronavirus rokotteita jaetaan opiskelijoille ilman ajanvarausta

Tällä hetkellä Walk-in rokotuksia järjestetään oppilaille niin oppilaitoksissa kuin myös opiskelijaterveyden huollossa Lahden sote-keskuksessa. Oppilaitoksista LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun tiloissa sekä koulutuskeskus Salpauksen kampuksella on mahdollisuus saada rokotus.

Opiskelijat voivat saada rokotuksia niin oppilaitoksilla kuin myös kauppakeskus Trion rokotuspisteellä, että sote-keskuksissa. Ajankohtaiset tiedot kannattaa selvittää oman oppilaitoksen sivustoilta.

Kuulumisia Lahdesta

Tommi Niemelä jatkaa Lahden Pelicansin komennossa

Tommi Niemelä jatkaa Lahden Pelicansin päävalmentajana kevääseen 2024, hänen tehtyään jatkosopimuksen jääkiekon liigajoukkueen kanssa. Niemelä on ollut Pelicansien kanssa jo vuodesta 2020, jolloin sovittiin kahden vuoden sopimus ja optio vuosille 2022–2024.

 Seura on tiedottanut omilla sivuillaan, että Niemelä jatkaa päävalmentajana ainakin kauden 2023–2024 loppuun saakka. Sopimus sisältää tämän lisäksi option jatkosta 2024–2025 kaudelle.  

Viime kaudella Pelicans sijoittui kauden runkosarjassa kuudenneksi, sen jälkeen, kun Pelicans oli hävinnyt TPS:lle puolivälierissä.

Liigapelit alkavat Pelicansilla omassa kotikaukalossa 11.9 HIFK:ta vastaan.

Kuulumisia Lahdesta

Kunnostetut polkupyörät saavat uuden elämän lahdessa

 

Lahden kaupungin saama palkinto ympäristöpääkaupunki 2021 innoitti yhdessä valtakunnallisen pyöräilyviikon kanssa Second Chance hanketta. Mikä tarkoittaa sitä, että vanhoja ja hylättyjä polkupyöriä on kunnostettu yleiseen käyttöön.

Nyt Lahdessa onkin mahdollisuus pyöräillä niin sähköavusteisilla Mankeli-kaupunkipyörillä kuin myös kunnostetuilla kierrätyspyörillä. Second Chance projekti onkin Niemi Palveluiden, Lahden talojen sekä Kierrätyskeskus Patinan yhteinen projekti.

10 polkupyörää päätyi Kierrätyskeskus Patinasta kunnostettaviksi, maalattaviksi sekä yhteiseen käyttöön. Pyöriä saakin syyskuun alussa ottaa ilmaiseksi käyttöönsä Luontopisteen pyöräparkista.

Kuulumisia Lahdesta

Lahtelaissukeltajat etsivät sodanaikaista lentokonetta Päijänteestä

Lahden Pingviinit etsivät syyskuussa 1943 Päijänteeseen syöksyneen harjoitushävittäjän hylkyä. Hylkyä on toki etsitty jo usein vuosien aikana, mutta toistaiseksi tuloksetta. Tällä hetkellä Lahden Pingviinit uskovat kuitenkin, että tarkemmilla sijainti tiedoilla sekä huipputekniikalla voi hylky löytyä.

9.9.1943 nousi Vesivehmaan kentältä harjoitushävittäjä VL Pyry PY-6 kohtalokkaalle harjoituslennolleen. Kesken taisteluharjoituksen kone syöksyi Asikkalan selkään ja painui pohjaan. Olemassa olevien tiedonmurusten perusteella pintaan olisi jäänyt kenties öljyläikkä sekä joitakin koneen osia. Itse kone, sekä vänrikki, joka sillä lensi, katosivat Päijänteen syvyyksiin.

Syksyn 2021 lähestyessä sai Lahden Pingviinien puheenjohtaja kuulla, että nuottakalastajien pyydykset repeilevät oudosti juuri siellä, minne PY-6 epäillään aikoinaan kadonneen. Se miksi pyydysten repeäminen herätti kiinnostuksen, oli tieto, että pyydykset repesivät kuin veitsellä leikaten.

Epäilykset siirtyivät PY-6:seen pyydysten repijänä, kun kalastajat kertoivat, että kuinka poikkeuksellinen tuollainen pitkittäissuuntainen repeämä on. Ensinnäkin repeämän aiheuttajan tulisi olla tukevasti pohjassa kiinni, sillä se ei nuottaan tartu. Toisekseen kivet ja tukit aiheuttaisivat enemmänkin palkeenkielimäisen repeämän.

Etsintöihin on lähdetty muun muassa ROV-laitteiden avulla, mutta käytössä on myös kauko-ohjattava robotti, joka toimii veden alla. Toistaiseksi kuitenkaan hävittäjää ei ole löytynyt, mutta etsinnät jatkuvat.

Kuulumisia Lahdesta