IFK Mariehamn VS FC Lahti 27.10.2021

IFK Marieham – FC Lahti ottelu pelattiin lokakuussa IFK Mariehamnin kotikentällä. Vaikka lokakuussa ei kelit ole enää parhaimmillaan, olivat molemmat joukkueet silti tarmoa täynnä, sekä valmiina pelaamaan. IFK Mariehamn oli alusta asti mukana pelissä tehokkaasti, mikä ei kuitenkaan lopulta voittoon lopulta riittänyt, vaan FC Lahti vei voiton tyylikkäästi kolmella maalilla IFK Mariehamnin jäädessä maaleitta. Näin ollen kotijoukkue jäi häviölle ja peli päättyi 0-3. 

Kausi päättyy ja kauden päättyminen aiheuttaa aina muutoksia, niin on myös tällä kertaa. Eli seuraavan kerran joukkueet kohtaavat todennäköisesti erilaisilla kokoonpanoilla. Tällä kertaa peli päättyi näin ja FC Lahti voi olla tyytyväinen kaikin puolin omaan suoriutumiseen ottelussa, sillä FC Lahdella on ollut myös huonompi pelivire tällä kaudella.

FC Lahti - IFK 3-0

Ottelun eteneminen oli tiivistunnelmaista katsottavaa

Kotikentällä pelaava IFK Mariehamn tuli otteluun alussa hyvin ärhäkästi mukaan ja näyttikin siltä, että kotijoukkue veisi peliä niin sanotusti kuin pässiä narussa. Jo ottelun ensimmäisillä minuuteilla pallo oli Lahden päädyssä, jolloin kotijoukkue pääsikin yrittämään maalin tekemistä. Kuitenkin köykäiseksi jäänyt nosto oli maalivahti Joona Tiaisen helppo torjua, eikä näin ollen maalia syntynyt. FC Lahden nihkeän ja hidas herääminen peliin oli johtaa takaiskun 12 peliminuutilla kun Mikko Sumusalo sai avopaikan, josta hän myös yritti maalia tehdä. Kuitenkin hyvin rakennettu tilanne päättyi epäonnistuneeseen viimeistelyyn ja näin ollen epäonnistuneeseen maalipotkuun, eikä maalia tullut. 

Kun peliä oli kulunut parikymmentä minuttia, olivat lahtelaiset heräilleet myös peliin ja tulivat selkeämmin mukaan otteluun. Ensimmäinen kunnon paikka avautui Macoumba Kandjille, kun vaikeasta asennosta lähtenyt pusku meni vain hieman ohi maalista. Kandji teki myös seuraavan hyökkäyksen, jolloin ohjasi pallon kohti yläkulmaa, Oskari Forsman sai kuitenkin torjuttua tilanteen kulmapotkuksi.  

Puolen tunnin pelaamisen jälkeen alkoi taas olemaan toivoa maalista kun Altin Zeqiri pääsi tykittämään palloa takakulmaa kohti, Forsman kuitenkin sai torjuttua vielä vedon. Muutaman minuutin kuluttua kuitenkin Loorents Herts ei Forsmania kaihtanut ja pienestä tilasta pujahdus, ja laukaus meni suoraan oikeaan alakulmaan. Näin ollen maali pääsi syntymään vihdoin. Toinen puoliaika alkoi vahvasti kotijoukkue IFK Mariehamnin hyväksi, mutta FC Lahden Tiainen sai torjuttua vastustajan yrittämän maalin. Olikin havaittavissa, että FC Lahti oli mukana pelissä, eikä luovuttanut.

Ottelun painopiste alkoi kuitenkin muuttumaan ensimmäisen puoliajan tavoin ja kääntyi kotijoukkueen myötäiseksi. Tulosta alkoi tulemaan kun FC Lahdelle vihellettiin rangaistuspotku pelin 58 minuutilla. Alan Henrique huitaisi Zeqiriä puolihuolimattomasti kasvoihin, rangaistusalueen sisällä. Rangaistuspotkusta tulikin tulosta kun pallon maaliin saatteli Geoffrey, samalla se oli pelaajan kauden seitsemäs maali. Jostain syystä FC Lahti pelin ensimmäisen maalinsa jälkeen hidasti vauhtiaan ja vastustaja IFK Mariehamn sai ottelun omiin käsiinsä pitämällä enemmän palloa, kuitenkaan sitä maaliin saamatta. Lahtelaiset saivat pelin viimeistellyksi, kun Zeqiri jälleen oli ottavana osapuolena vastustajan rangaistusalueella ja nyt itse Zeqiri pääsi laukaisemaan rangaistuspotkun. Maalivahti Nurmi ei voinut tilanteelle mitään, ja pallo sujahti kauniisti vasempaan alakulmaan. Näin ollen maali pääsi jälleen syntymään. 

Ottelun päättyminen 

Kun ottelu oli päättynyt, oli  selvää, että molemmilla joukkueilla valmentajineen oli erilainen tunnelma päällä. FC Lahden puolella tunnelma oli innostunut ja hyväntuulinen ja se välittyi myös valmentajasta.  Ottelun jälkeen FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli oli hyvin tyytyväinen joukkueeseensa. Vaikka valmentaja myöntää, että peli oli hyvinkin vaihteleva ja pelaajat tekivät virheitä, oli lopputulos kuitenkin hieno kolmella maalilla, joten ottelun tavoite täyttyi. Se mikä näkyy joukkueen pelaamisessa on että peliaikaa on annettu nuorille pelaajille sekä erilaisia kokeiluja on tehty. Nämä näkyivät suoraan pelien tuloksissa ja olivat ehdottomasti kannattavia muutoksia. Joukkueen vire oli myös erittäin hyvä ja pelissä välittyi joukkueen päättäväisyys.   

Kotijoukkueen riveissä tunnelma ei ollut hyväntuulinen ja innostunut, sillä joukkuetta ja valmentajaa luonnollisesti varmasti harmitti se, miten ottelu päättyi. IFK Mariehamnin päävalmentaja Daniel Norrmen ei julkisesti ole peliä kommentoinut. Kauden päättyessä pian tietenkin voitto olisi ollut hyvin tärkeä, joten pettymys on varmasti ollut suuri. Tämä oli myös kauden viimeinen kotiottelu joka pelattiin. Kauden päättyminen tuo myös muutoksia joukkueeseen kun Aapo Mäenpää jättää joukkueen siirtyen Suomeen, mutta ei kuitenkaan vielä paljasta missä riveissä pelaamistaan jatkaa. Tämä kuitenkin tulee varmasti vielä selviämään ennen seuraavan kauden alkua. Samalla joukkueen muu kokoonpano on luonnollisesti selvillä. 

Kaiken kaikkiaan oli peli eteni FC Lahden puolesta oikein hyvin, eikä elokuisesta alavireestä ollut enää tietoakaan. Tänä vuonna 25 vuotiaaksi kasvanut joukkue pelasi lokakuisen ottelunsa erittäin hyvin ja tyylikkäästi. Näin ei juhlavuosi siis penkin alle mennyt vaan joukkue pääsi takaisin peli vireeseen. Kausi on mennyt kohtalaisen hyvin ja siihen on liittynbyt sekä mahtavia voittoputkia, että hetkellisiä epävireisyyksiä. Kuitenkin voidaan sanoa, että pääpiirteittäin kausi oli onnistunut ja erittäin hyvin juhlavuodelle sopiva.