Pelicans - Tappara 5.11.2021

Ottelu Lahden Pelicans vastaan Tampereen Tappara ei ollut Pelicansille kaikkein onnistunein ottelu. Kotikentällä Lahdessa Pelicans koki 1–5 häviön, mikä varmasti kirveli niin joukkuelaisten kuin fanienkin mieltä. Tapparalaiset saivat siis täysosuman Lahdesta ja kotijoukkue joutui nielemään tappion karvaan maun. Toivottavaa on, että tappiot jäävät tähän ja seuraava ottelu olisi jo Pelicansien kannalta parempi.

Ottelun alku vaikutti Pelicansien puolella

Ottelun avausmaali oli kotiyleisön mieliksi lahtelaisten käsikirjoittama tapahtumasarja, joka sai yleisön haukkomaan henkeä ja odotukset loppu peliä ajatellen nousemaan kattoon. Tässä vaiheessa peliä Pelicans varmasti luuli, että he olivat päässeet niskan päälle. Mutta varhain herännyt ajatus, että ottelu tulisi päättymään voittoon sai jäädä nopeasti unholaan.

Vaikka lahtelaiset onnistuivat tekemään ottelun avausmaalin, tämän jälkeen kuitenkin vierasjoukkue Tappara pyyhkäisi suoraan ohituskaistalta ohi. Illan tehokkain Tapparan pelaaja oli kirkkaasti kaksi maalia tehnyt Kristian Tanus. Ei saa unohtaa, että myös Kyle Platzer (1+1) ja Veli-Matti Vittasmäki (0+2) juhlivat sillä ilta toi heille molemmille kaksi tehopistettä.

Kaikkinensa illan ensimmäinen erä tarjoili siis todella vauhdikasta peliä. Molemmat joukkueet tulivat peliin hyvin valmistautuneina ja meno näytti olevan sen mukaista, katsomossa saatiin siis rahoille vastinetta ensimmäisen erän tiimoilta. Vaarallisia tilanteita kuitenkin nähtiin pitkin peliä, kummassakin kenttäpäässä lähes koko ajan. Christian Heljanko torjui erässä huimat seitsemän kertaa, ja Emil Larmi ylsi yhdeksään torjuntaan. Maalivahdit saivat tehdä työtä ja loistaa omilla suorituksillaan.

Pelicansin peli ei edennyt toivotulla tavalla

Harmillisesti kuitenkin kotijoukkue Pelicans otti ottelun ensimmäisen jäähyn. Sakke Hämäläisen kyynärpää sivalsi Tyler Morleyn kasvoihin, josta tuli kaksiminuuttinen lepohetki rangaistusaition puolelle. Tapparan ylivoima oli kuitenkin melkoinen katastrofi. 33 peli sekunnin jälkeen ex-Tappara Jiří Smejkal onnistui ohittamaan läpiajosta Heljangon ja viemään näin ollen isännät johtoon. Hetkeä myöhemmin Joni Tuulola rikkoi läpiajoon karannutta Henri Nikkasta rangaistuslaukauksen arvoisesti. Nikkanen ei kuitenkaan onnistunut yrityksellään ja kiekko meni ohi maalin.

Peliminuuttien 18:47 kohdalla Tappara tasoitti pelin. Kristian Kuusela syötti viivalla vaanineelle Otso Rantakarille, joka ampui matalahkon lyöntilaukauksen suoraan Larmin selän taakse. Osuma oli vasta keskiviikkona paluun kaukaloihin tehneelle puolustajalle kauden ensimmäinen. Kuuselan lisäksi paluupeliään pelannut Tyler Morley palkittiin syöttöpisteellä.

Kuitenkin vain 18 pelisekuntia myöhemmin Tapparalaiset siirtyivät pelinohjaajien paikalle. Kristian Tanus onnistui lyömään Veli-Matti Vittasmäen laukaiseman paluukiekon suoraan verkon perälle. Osuma oli jo Tanuksen kauden neljäs. Vittasmäen lisäksi myös Kyle Platzer sai itselleen haltuun syöttöpisteen. Ikävä sattuma sai varmasti yleisön reagoimaan ja joukkuekaverit säikähtämään, kun Pelicansin Aleks Haatanen loukkaantui vain hetkeä ennen maalia blokatessaan Vittasmäen laukausta, mutta kaikkien onneksi hän onnistui luistelemaan itse pois kentältä.

Ensimmäiselle erätauolle siis siirryttiin ikävästi Tapparan johtaessa peliä 2–1. Pelicansilla oli kuitenkin vielä toivoa, että pelivire paranisi seuraavassa erässä. Näin ollen mitään ei oltu vielä menetetty.

Toinen erä ei ollut myöskään Pelicansien kannalta onnistunut

Sinioranssit Tapparan pelaajat onnistuivat hienosti käyttämään pelin toisessa erässä hyökkäyksen lyhyitä vaihtovälejä erinomaisesti hyväkseen. Joukkue sai, kun saikin aikaan pitkiä pyörityksiä lahtelaisten päätyyn, ja näin ollen oma pääty jäi ajoittain hyvinkin hiljaiseksi. Christian Heljanko torjui erässä peräti kuusi kertaa ja Pelicansin maalille vaihdettu Jasper Patrikainen torjui puolestaan vain kahdeksasti.

Tappara onnistui erän alussa siirtymään jo kahden maalin johtoon, mikä sai Pelicans pelaajien pakan selvästi sekaisin. Joni Tuulolan avaus syöttö saavutti Kyle Platzerin, joka laukaisi kiekon voimakkaalla ranteella suoraan Patrikaisen selän taakse. Osuma oli Platzerin kauden kolmas, ja Tuulolan lisäksi Veli-Matti Vittasmäki sai maaliin syöttöpisteen itselleen.

Kotijoukkue Pelicans pääsi pelaamaan illan ensimmäistä ylivoimaansa, kun Tyler Morley kamppasi keskialueella Pelicansin tähtipelaajan Lukáš Jašekin. Tapparan pelaajat onnistuivat pelaamaan tuttuun ja totuttuun tapaan erinomaista alivoimaa, eivätkä ikävä kyllä lahtelaiset saaneet kavennettua tilannetta vaikka yritystä selkeästi oli kuitenkin. Erän lopulla nähtiinkin kuinka Pelicans pääsi toiselle ylivoimalleen Petteri Puhakan jouduttua rangaistusaitioon huitomisen vuoksi. Tälläkään kertaa kotikentällä pelaava joukkue ei päässyt niille parhaille tekopaikoille, ja tamperelaiset pelaajat purkivat onnistuneesti erikoisen tilanteen.

Kahden ensimmäisen erän jälkeen Tappara johti kamppailua Lahdessa maaleilla 3–1. Pelicans oli selkeästi menettänyt otteensa, kun edes ylivoimalla pelaaminen ei auttanut joukkuetta etenemään kohti maalintekoa. Alkoi olla selvää, että Pelicansin tulee ryhdistäytyä tai he häviävät ottelun, joka alkoi niin lupaavasti.

Kolmas erä sinetöi Pelicansin kohtalon

Vaikka halli oli toivoa täynnä kolmannen erän alussa, Pelicans ei kuitenkaan saanut koko erän aikana toivotunlaista kipinää alleen. Käytännössä peli pyöri pääosin lahtelaisten päädyssä, eikä vierasjoukkue Tappara todellakaan hyytynyt puolustusasemiin johtaen kahdella maalilla. Tapparalaiset jatkoivat siis vahvoja pelillisiä otteitaan läpi koko päätöserän. Tamperelaisten pelivire oli huipussaan, kun taas lahtelaisten kohdalla peli alkoi olemaan hyvin selvä.

Vain kahden minuutin jälkeen kolmannessa erässä Tappara laukoi jo illan neljännen maalinsa, kun Jere Henriksson laukoi tarkalla ranteellaan kiekon suoraan vasempaan ylänurkkaan. Maali, jonka hän teki, oli vasta 20-vuotiaan hyökkääjän kauden ensimmäinen. Paluun kaukaloihin tehnyt joukkueen kapteeni Otto Rauhala sai itselleen tästä maaliin syöttöpisteen.

Kaksi minuuttia myöhemmin Pelicansille tarjoutui tilaisuus kaventaa lukemia, kun Tappara sortui tekemään väärän vaihdon. Tästä rangaistusta lähetettiin kärsimään Kristian Tanus. Jälleen tamperelaiset onnistuivat pelaamaan vahvaa alivoimaa ja näin ollen jättivät lahtelaiset ilman maaleja. Pelivire alkoi kadota, sillä jälleen edes ylivoima ei riittänyt kaventamaan tilannetta.

Ei mennyt aikaakaan, kun Tappara pääsi juhlimaan illan viidettä maaliaan. Kristian Tanus karkasi välittömästi hyökkäysalueelle päästyään rangaistusaitiosta ja nosti kiekon komealla tyylillä rystyllä Jasper Patrikaisen selän taakse. Tehty maali oli Tanuksen tämän kauden viides. Loppuottelu sujui siis vahvasti sinioranssien hallitessa koko peliä, eikä kotijoukkue Pelicans pystynyt tilannetta enää