FC Lahti - Lahden oma joukkue

FC Lahti on Lahden oma jalkapalloseura, joka on jo 25 vuotias. FC Lahden edustusjoukkue pelaa Suomen korkeimmalla sarjatasolla Veikkausliigassa vuonna 2021. Lahden Kisapuistossa sijaitsee FC Lahden kotikenttä, jossa joukkue kaikki kotipelinsä pelaakin. Kotikentällä onkin nähty monia huimia otteluita, niin voittoineen kuin häviöineenkin. 

FC Lahden historia alkaa vuodesta 1996, jolloin kaksi joukkuetta, FC Kuusysi sekä FC Reipas yhdistyivät. Näin syntyi Lahden oma edustusjoukkue nimeltä FC Lahti, jonka tie vei Veikkausliigaan jo vuonna 1999. Ensimmäistä kertaa FC Lahti pelasi Veikkausliigassa kausilla 1999 – 2010 eli yli  10 vuoden ajan. Kahden vuoden tauon jälkeen vuonna 2012 FC Lahti palasi Verikkausliigaan ja pelaa siellä yhä tällä hetkellä.

Mitaleitakin on FC Lahti onnistunut historiansa aikana nappaamaan, sillä Veikkausliigasta se on voittanut pronssia vuosina 2008 ja 2014, Suomen Cupista hopeaa 2002 ja Liigacupista hopeaa 2004 ja 2005 sekä kultaa 2007, 2013 sekä 2016. 

Vuonna 2018 aloitti A-poikien SM sarjassa samaisena vuonna perustettu FC Lahti A-joukkue. Tuolloin FC Lahti Akatemia putosi Kakkosesta, eli miesten jalkapallon kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta Suomessa. Ja näin ollen FC Lahti A-joukkue korvasi FC Lahti Akatemia. 

FC Lahti - Lahden oma joukkue

FC Lahti ja e-urheilu

E-urheilu tuo useimmiten mieleen lähinnä pelit kuten League of Legends, joka on suosittu u-urheilu peli. Monille voikin siksi tulla yllätyksenä, että myös FC Lahti osallistuu Veikkausliigan ja Telian järjestämään eFutisliigaan. eFutisliigassa Suomen parhaimmat jalkapalloseurat kilpailevat Playstationille tehdyssä FIFA-pelissä. FC Lahden edustajina nähdään pelikentillä  Jerry ”Kingfiti” Lagerblom ja Jeremias ”Jerkosz” Kosamo. 2020 kaudella FC Lahti sijoittui liigassa neljänneksi. 

FC Lahden historia

FC Lahden tarina alkaa vuoden 1996 marraskuusta, jolloin se perustettiin. FC Lahden edeltäjät FC Reipas ja FC Kuusysi yhdistyivät ja FC Lahden tuli jatkaa Lahden omana edustusjoukkueessa. FC Reipas sekä FC Kuusysi puoletaan päättivät, että keskittyvät jatkossa enemmän junioritoimintaan ja naisjalkapalloon. 

Ensimmäinen FC Lahden pelaama kausi alkoi vuonna 1997. Tuolla kaudella FC Lahden riveissä pelasivat ne pelaajat, jotka olivat kasattu joukkueeseen perustaja joukkueista. Joukkueista valittiin FC Lahden riveihin parhaat pelaajat ja lopulta kasassa oli hyvin lahtelainen joukkue, josta lähes koko joukkue oli lahtelaisia. Joukkueessa oli lahtelaisten pelaajien lisäksi muutama ulkomaalainen vahvistus, mutta muutoin joukkue oli kokonaan Lahdesta.

Kun joukkue perustettiin, niin paikallinen yrityselämä otti myös mieluusti osaa joukkueen tukemiseen. Joukkueen tunnusmerkiksi nousi myös tuolloin mustat paidat, jotka voittivat myös äänestyksen siitä, että mikä olisi paras vaihtoehto paitojen värinä.

Ensimmäinen kausi oli kuitenkin FC Lahdelle haastava, eikä peli meinannut aluksi lähteä kulkemaan millään. Kuitenkin pikku hiljaa peli alkoi parantua, kun joukkue sai hieman enemmän uskoa itseensä ja pelitaktiikat kehittyivät. Näin ollen loppukausi sujuikin jo huomattavasti paremmin ja lopulta lohkon sijoitukseksi tuli toinen sija. 

Kaudella 1998 oli FC Lahdella yksi suuri tavoite. Tuo tavoite oli päästä pelaamaan Veikkausliigaan. Tavoite oli sinällään hyvin mahdollinen ja tilannetta paransi se, että samana vuonna Veikkausliiga laajeni 12 joukkueen sarjaksi. Myös joukkueen pelaajat muuttuivat tuolloin. FC Lahden riveissä pelasi peräti neljä ulkomaalaista pelaajaa ja samana vuonna myös Ajaxissakin pelannut Petri Tiitinen liittyi joukkueeseen palatessaan takaisin. Vielä myöhemmin, kesken kauden, FC Lahti sai riveihinsä myös Ismo Liuksen. Kesken kauden kuitenkin joukkueen päävalmentaja Harri Kampman siirtyi Skotlannin pääsarjassa pelaavalle Motherwellille manageriksi. Tästä seurasi se, että FC Lahden nousuhaaveet, jotka olivat määrittäneet pelimotivaatiota, saivat suuren kolauksen ja alkukauden usko horjui. 

Peli kuitenkin kulki, sillä joukkueen kakkosvalmentaja Esa Pekonen otti ohjat käsiinsä. Pekonen teki työnsä joukkueen kanssa mitä parhaimmalla tavalla, vaikka kausi 1998 olikin haastava juuri päävalmentajan lähdön takia. Lopputuloksena oli kuitenkin, että FC Lahti voitti oman lohkonsa ja varmisti sen, että nousee yläloppusarjassa jo hyvissä ajoin ennen kuin kausi päättyi. Samalla FC Lahti voitti Ykköscupin ja eteni myös Suomen Cupissa 16 parhaimman joukkueen joukkoon.  

FC Lahden liigataipaleen alku

Liigataival alkoi FC Lahdelle vuonna 1999, kuten joukkue oli pyrkinyt tekemään edellisellä kaudella. Kuitenkin ensimmäinen liigakausi oli muutoksien aikaa. Joukkue muuttui paljon, sillä kapteeni Tero Penttilä siirtyi Hakaan. Samalla FC Lahden riveihin liittyivät pelaamaan Jarkko Koskinen, Petri Järvinen sekä Rodrigo Martins Vas sekä Kirkkonummelta oleva Mika Väyrynen. 

Ensimmäinen kausi liigassa ei kuitenkaan ollut erityisen menestyksekäs eikä vastannut odotuksia. Valmentajana ollut Pekonen sai väistyä ja uudeksi valmentajaksi tuli Jari Pyykölä. Loppukaudesta Pekonen tosin palasi joukkueeseen, mutta tällä kertaa pelaajana. Joukkuehenkeen vaikutti myös se, että Veikkausliigan kaudella 1999 pelasi FC Lahden riveissä jopa seitsemän ulkomaalaista pelaajaa. 

Kauden päätös oli hyvin jännittävä, sillä joukkueessa oli tapahtunut paljon muutoksia ja joukkuehenki ei aina toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Kun kausi lopulta päättyi karsintaotteluihin FF Jaroa vastaan, niin FC Lahti pelastui jotenkuten. Pelastuksena tuli rangaistuspotku maali, jonka Jarkko Koskinen teki. 

Kun toinen liigakausi alkoi 2000, oli FC Lahden sijoitus jo kahdeksas. Kausi ei missään nimessä alkanut hyvin vaan takkuillen. Peli ei sujunut vaan oli heikkolaatuista ja kankeaa. Kuitenkin syksyä kohden mennessä alkoi pelikin sujumaan ja lopulta myös sarjapaikka varmistui joukkueelle. Kauden aikana tapahtui paljon, sillä  valmentaja antoi nuorille pelaajille paljon vastuuta, samalla myös kurinalaiseen joukkue puolustamiseen panostettiin. Myös taloudellisesti merkittäviä asioita tapahtui, kun Petri Pasanen siirtyi FC Lahden riveistä AFC Ajaxiin ja Heikki Haara siirtyi Wimbledon FC:hen. 

FC Lahti tänä päivänä

Avoimuus, pelaajalähtöisyys, jatkuvan kehittymisen asenne, yhteisöllisyys ja positiivisuus ovat lueteltu joukkueen arvoiksi. Yhä tänä päivänä, kun taivalta on tullut täyteen 25 vuotta, FC Lahti jatkaa yhä perinteitä ja laadukasta pelaajakehitystä. FC Lahti pyrkii tuomaan yhteisölleen niin aitoa lisäarvoa kuin tasokkaan yhteistyöverkostonkin. Joukkue tuo jalkapallokaupungille perinteisesti myös kansainvälisyyttä. 

Vuosi 2020 oli vaisu jalkapallon, sekä kaiken muun urheilun suhteen, kun koronavirus pandemia aiheutti erinäisiä rajoituksia. Vuonna 2020 FC Lahti pelasikin vain 22 ottelua. Kausi ei kuitenkaan mennyt penkin alle, sillä uuden päävalmentajan, eli Ilir Zenelin johdolla joukkue nappasi 6. sijan. Samalla vuoden 2020 päätösjakso jouduttiin pelaamaan ensimmäistä kertaa Veikkausliigan historiassa tyhjille katsomoille. 

Vuosi 2021 oli FC Lahdelle juhlavuosi, sillä seura täytti 25 vuotta. Neljännes vuosisadan juhlahumua kuitenkin lannisti vallitseva pandemia. Kausi 2021 alkoi hyvin, mutta jostain syystä pelaajien voittoputki katkesi pahemman kerran FC Lahden kohdatessa FC Hakan 13.8. Tämä johtui isolta osalta siitä, että FC Lahti lähti otteluun hieman “Kahta kättä heiluttaen” ja uskoen pelin olevan läpihuuto juttu. Valitettavasti myös seuraava ottelu HJK:ta vastaan oli heikka tekoa. FC Lahti kohtasi HJK:n Lahden Stadionilla, jolloin Lahtelaiset hävisivät uudemman kerran. Kuitenkin lopulta joukkue on onnistunut pääsemään uudelleen jaloilleen.