Parhaat suomalaiset jalkapalloilijat

Parhaat suomalaiset jalkapalloilijat

Aiemmin suomalaisia huippujalkapalloilijoita ei ollut paljon, mutta tämä alkoi muuttua, kun uhkapelaamisesta tuli suosittua. Tämä muutos jalkapallon yleisömäärissä maassa tapahtui, koska monet peliyhtiöt, kuten live veto, sisällyttävät liigan nyt pelivaihtoehtoihinsa. Ennen oli Sami Hyypiä, joka oli hyvin kuuluisa Liverpoolissa viettämänsä ajan vuoksi, mutta nyt maassa nähdään yhä enemmän Teemu Pukin kaltaisia pelaajia. Historiallisesti Suomen jalkapallo oli ollut alamaissa sen jälkeen, kun brittiläiset merimiehet toivat pelin markkinoille 1800-luvun lopulla.

Kuuluisia suomalaisia jalkapalloilijoita

Teemu Pukki: Maaliskuussa 1990 syntynyt suomalainen jalkapalloilija Teemu Pukki pelaa hyökkääjänä Valioliigajoukkue Norwich Cityssä ja Suomen maajoukkueessa. Teemu aloitti jalkapallouransa KTP:ssä 16-vuotiaana pelaten U19-joukkueessa. Vuonna 2008 hän lähti KTP:stä Sevillaan ennen kuin palasi yhden ottelun jälkeen kotimaahansa HJK:hon. Vuonna 2011 Teemu onnistui tekemään 11 maalia ja pääsi Veikkausliigan all-star-joukkueeseen. Hän pelasi myös saksalaisessa Schalke 04:ssä, tanskalaisessa Brøndby IF:ssä ja skotlantilaisessa Celticissä. Vaikka hän siirtyi Norwichiin vapaalla siirrolla vuonna 2008, hän voitti kauden 2018/2019 EFL Championshipin kauden pelaajan palkinnon.

Jari Litmanen:

Entinen suomalainen jalkapalloilija Jari Litmanen, joka tunnetaan parhaiten lempinimellä ”Kuningas”, on luultavasti kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen jalkapalloilija. Hän aloitti uransa 16-vuotiaana Lahdessa ja oli Suomen maajoukkueen kapteeni yli 10 vuotta (1996-2008). Jalkapallouransa aikana ”The King” pelasi useissa suomalaisissa joukkueissa, kuten MyPassa, Lahdessa, HJK:ssa ja Reipas. Ulkomailla hän pelasi muun muassa Liverpoolissa, Ajax Amsterdamissa ja Barcelonassa. Ajaxissa hän teki 96 maalia ja voitti Eredivisien mestaruuden viisi kertaa. Hän teki myös 23 maalia Mestarien liigassa.

Lukas Hradecky:

Lukas Hradecky on marraskuussa 1989 Slovakiassa syntynyt suomalainen maalivahti, joka pelaa Bayer Leverkusenissa ja Suomen maajoukkueessa. Ura alkoi Turun Palloseurassa, jossa hänet valittiin parhaaksi maalivahdiksi vuoden 2008 alle 19-vuotiaiden kansainvälisessä Karel Stegeman -turnauksessa Hollannissa. Hän siirtyi Esbjerg fB:hen vuonna 2009 ja voitti ensimmäisen pokaalinsa kolmannella kaudellaan. Hänen panoksensa auttoi Esbjergiä myös voittamaan Tanskan cupin vuonna 2013. Samana vuonna hän pelasi myös Brøndbyssä vapaalla siirrolla. Lisäksi hän pelasi Eintracht Frankfurtissa vuonna 2015 ja siirtyi Bayer Leverkuseniin vuonna 2018.

Sami Hyypiä:


Entinen suomalaisvalmentaja ja puolustaja Sami Hyypiä aloitti ammattilaisuransa KuMussa ennen siirtymistään MyPaan. Hän siirtyi Willem II:een vuonna 1995, nousi joukkueen kapteeniksi ja auttoi joukkuetta pääsemään Mestarien liigaan. Tämän ansiosta Sami voitti Vuoden pelaaja -palkinnon ja siirtyi Liverpooliin vuonna 1999. Hän voitti ensimmäisen pokaalinsa Liverpoolin kanssa vuonna 2005.

Tim Sparv:


Vuonna 1987 Oravaisissa syntynyt Tim Sparv pelasi peliaikanaan puolustavana keskikenttäpelaajana. Hän aloitti uransa Norrvalla FF:ssä ja siirtyi sen jälkeen Southamptoniin. Ammattilaisuransa hän aloitti Halmstadissa ennen siirtymistään Groningeniin vuonna 2010. Sparv debytoi Suomen maajoukkueessa helmikuussa 2009 21-vuotiaana ja pelasi 84 ottelua, mukaan lukien vuosien 2010, 2014 ja 2018 MM-karsinnat.