Lahti Pelicans

Lahden Pelicans on jääkiekkoseura, jonka taivalta SM -liigassa on kestänyt yhtäjaksoisesti jo yli 20 vuotta, sillä SM -liigan taival alkoi seuralla jo vuonna 1999 ja siitä lähtien on taival jatkunut katkeamattomana vaikka huonojakin kausia mahtuu vuosiin. 

Pelicans on Viipurin Reippaan jälkeläinen,joten juuret joukkueella ovat aina 1800 luvulle asti. Ei siis liene yllätys, että vuoteen 1996 asti joukkue on tunnettukin Reippaan erilaisilla nimiversioilla. Lopulta nimi kuitenkin vakiintui Pelicansiksi niin markkinointisyistä kuin imagosyistäkin johtuen. Näin ollen Pelicans on nykyisellä nimellään toiminut jo 25 vuotta.  

Pelicans ei ole toistaiseksi suuremmin menestynyt, mutta se on voittanut yhden mitalin kauden 2011-2012 SM-liigassa. Tuolloin Pelicans voitti hopeamitalin. Edellinen mainittava voitto olikin vielä Reippaan ajoilta vuodelta 1966, jolloin Reipas (nykyinen Pelicans) voitti jääkiekon Suomen Cupin. Peli kuitenkin kulkee ja jokainen vuosi tuo uuden mahdollisuuden menestyä entistä paremmin. 

Pelicans on Lahden oma jääkiekkojoukkue, jonka kotiareenana toimii Isku Areena. Entisiltä nimiltään Pelicans on Viipurin Reipas (1891 – 1964), Lahden Reipas (1964 – 1975), Kiekkoreipas (1975 – 1989), Hockey Reipas (1989 – 1992), Reipas Lahti (1992 – 1996), Pelicans (vuodesta 1996 alkaen). Pelicansin esi-isä eli Viipurin Reipas perustettiin vuonna 1891 Viipurissa ja Lahdessa vuonna 1945.

Lahti Pelicans

Lahti, urheilun tyyssija

Pelicans on Lahden edustusjoukkue jääkiekossa ja se tarjoaa ison panoksen talviurheiluun. Kesäisin Lahden penkkiurheilijat kerääntyvät FC Lahden peleihin ja talvella Pelicansien. Lahdesta on lähtöisin monipuolisesti urheilua niin talviurheilun kuin kesälajienkin suhteen. Ei siis ihme, että Lahdesta ponnistaa myös Pelicans.  Talviurheilu on suuressa osassa Lahtea ja siksi Pelicansillakin on vankka kannattajakuntansa. Faneja on erilaisia. Lahen Turkoosi vastaa Pelicansien kannattajatoiminnasta ja se on toiminut jo vuodesta 2014. Tämän lisäksi Flying Pelicans on joukkueen virallinen kannattajayhdistys, joka on toiminut vuodesta 1999 alkaen. 

Pelicansien tunnukset

Kun Pelicans pelaa arkisin kotiotteluitaan, niin peliasuun kuuluvat turkoosi-musta-valkoisena paita ja sukat sekä mustat kypärä ja housut. Vierasotteluissa puolestaan värit ovat valkoinen-musta-turkoosi paidassa ja sukissa, mutta kypärä ja housut pysyvät mustina. Lauantaiset kotiottelut Pelicans puolestaan pelaa Lauantai paidoillaan, joita leikkisästi kutsutaan Saturday Night Fever paidoiksi. Lauantai paidat ovat mustat, joissa on musta logo valkoisin ääriviivoin. Kyseinen pelipaita tyyppi onkin NHL:stä tuttu, mutta Suomessa ei niin yleinen.

Kun Pelicans täytti 20 vuotta, sen kunniaksi julkaistiin myös uusi logo Pelicansille. Vuonna 2016 tullut 20 vuotis logo on kolmas logo Pelicansien historiassa.

Pelicansin kaudet viime vuosilta

Vuosien varrelle mahtuu Pelicansilla monia erilaisia kausia. Ensimmäisen kautensa joukkue pelasi vuosina 1996 – 1997 Pelicans nimellä, kun viimeinen Reippaan nimiversio, eli  Reipas Lahti oli jäänyt taakse. Nykyisin kausia onkin Pelicans nimellä kertynyt 25 kappaletta vaikka joukkueen historiaa onkin takana jo kunnioitettavat 130 vuotta. 130 vuoteen mahtuu paljon muutoksia, niin sotineen kuin muuttuvine maailmoineen. Pelicansien pelaajia on vuosien varrella päätynyt pelaamaan myös Leijonissa, eli Suomen MM joukkueessa. Toisaalta taas vuonna 2020 Suomeen rantautunut koronavirus pandemia on myös tehnyt oman osuutensa joukkueen historiaan. Vuosien varrella onkin Pelicanseille kertynyt monipuolinen historia. 

Ensimmäinen kausi, 1996 – 1997

Vuonna 1996 pääsi Pelicans l-divisioonaan esittäytymään. Lahtelainen jääkiekkoilu pääsikin näyttämään osaamistaan muun muassa Oulun Kärppiä, Kokkolan Hermestä, K-Karhuja sekä FPS:ää vastaan. Tuolloin joukkueen päävalmentajana toimi Kari Eloranta ja kapteeneina olivat Tony Grönroos (C ), Jussi-Antti Reimari sekä Tomi-Pekka Kolu (A). 

Kausi 1996 – 1997 oli sellainen, että l-divisioonassa ei yksikään joukkue tullut pudotetuksi tai noussut. Pelicans pelasikin sarjan pudotuspeleissä viisi ottelua, joissa parhaat pisteet vei Jarkko Ollikainen. Pudotuspelit sujuivat hyvin ja molemmat maalivahdit, Pasi Nurminen ja Sami Lehtinen, pelasivat erittäin hyvin. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kausi meni kohtalaisen hyvin, ja Pelicans sai näytettyä hieman kynsiään. Pasi Nurminen on tänä päivänä joukkueen omistaja, mutta tuolloin hän toimi vielä joukkueen ykkösmaalivahtina.

Taival SM -liigassa alkaa 1999

Vuonna 1999 Pelicans nousi SM liigaan kaudesta 1999 – 2000 alkaen. Kari Eloranta toimi yhä joukkueen päävalmentajana. Joukkueessa pelasi myös useita ulkomaalaisvahvistuksia. Ulkomaalaiset pelaajat olivat Aigars Cipruss Latviasta sekä Brett Lievers Yhdysvalloista, Mathias Bosson ja Daniel Johansson Ruotsista, Danny Gravelle Kanadasta, Aleksei Lozhkin Valkovenäjältä ja Robert Tomik Slovakiasta. Heistä Brett Lievers siirtyi kauden jälkeen Kärppiin pelaamaan.

Ensimmäinen kausi liigassa ei kuitenkaan ollut suuri menestys, vaan valitettavasti kausi meni pahasti penkin alle. Ensimmäiset kaksi otteluaan Pelicans kaudella voitti. Tuolloin vastassa olivat ensin Jokerit ja sitten Tappara. Voitto tuli Jokereita vastaan 4 maalilla, kun Jokerit tekivät pelissä vain yhden maalin. Tappara puolestaan kaatui 8 maalilla, kun Tappara sai tehtyä vain 2 maalia. Kaksi ensimmäistä ottelua sujuikin kuin tanssi. 

Kausi kuitenkin päättyi lopulta vain kahdeksaan voittoon ja liigan viimeinen sija osui Pelicanseille. Lopulta Pelican päätyi pelaamaan liigakarsinnoissa Juhani Tammisen valmentamia Kärppiä vastaan. Kärpät voittivat Pelicansin helposti ja nousivat liigaan. Pelicans olisi tippunut liigasta pois, mutta SM liigassa tehtiin päätös, että SM liiga suljetaan ja se tulee jatkossa olemaan osakeyhtiömuotoinen sarja, jossa on 13 joukkuetta. Aiemmin joukkueita oli 12 ja sarja oli avoin. Toisin sanoen Kärpät nousivat liigaan ja samalla myös Pelicans piti paikkansa liigassa. Tuolloin myös I-divisioona muuttui nykyiseksi Mestikseksi. 

Kausi 2019-2020 ja koronapandemian muuttama kausi

Kausi alkoi heikosti, sillä iso osa edellisillä kausilla pelanneista huippupelaajista siirtyi uusiin kuvioihin. Puolustukselta lähti neljä pelaajaa, samoin hyökkäyksestä, toinen maalivahdeista siirtyi KHL:ään ja toinen NY Islandersiin NHL peleihin. Näin ollen joukkueeseen tarvittiin 10 uutta pelaajaa kaudelle 2019 – 2020. 

Pelaajat kuitenkin joukkueeseen löytyi ja joukkoon liittyivät Suomen mestari Tomi Karhunen sekä AHL:stä palannut Atte Tolvanen. Myös takalinjoille löytyi huippupelaajia ja samoin hyökkäykseen. Kun kilpailut käynnistyivät, oli Pelicans voimissaan. Elokuussa Pelicansien tie vei Mestareiden Liigaan CHL:ään ja samaan lohkoon päätyikin Tsekin mestari HC Ocelari Trinec, Sveitsin Lausanne HC sekä Valkovenäjältä Yunost Minsk. Jatkopaikkaa ei kuitenkaan tullut, mutta voittoja tuli silti sekä ottelun ensimmäisestä, että viimeisestä pelistä. 

SM liigassa kausi kuitenkin käynnistyi erittäin hyvin ja ensimmäiset viisi ottelua sujuivat kuin tanssi. Kuitenkin kuudennen pelin kohdalla pelivire katosi ja alkoi syöksykierre, jonka pysäyttämisessä ei onnistuttu. Pelaajat Karhunen ja Vorobei siirtyivät muihin tuuliin varhain syyskaudella. Marraskuussa myös valmennus muuttui, kun Pasi Nurminen lopetti valmennustehtävissä ja samalla myös Ville Nieminen irtisanottiin päävalmentajan paikalta. Jesse Welling ja Tommi Pärmäkoski siirtyivät valmentamaan. 

Vaikka kausi lähti parempaan suuntaan, niin pistekeskiarvo jäi alle sen, mitä pudotuspeleihin vaaditaan. Liiga kausi kuitenkin päättyi viimeistä edeltävän runkosarjan päätteeksi, kun koronavirus pandemia valloitti maailman. Kauden 2019 – 2020 viimeinen ottelukierros pelattiin kaikkialla Suomessa tyhjille katsomoille, kun kokoontumiset kiellettiin. Lopulta kausi 2019 – 2020 päättyi Pelicansin osalta runkosarjan sijoitukseen numero 14.