Hartwall - Suomen tunnetuin virvoitusjuomatehdas Lahdessa

Hartwall - Suomen tunnetuin virvoitusjuomatehdas Lahdessa

Yksi Suomen suurimmista juomien valmistajista on Oy Hartwall Ab ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Virvoitusjuomatehdas sekä panimo sijaitsevat Lahdessa ja lähdevesipullottamo Karijoella. Yhtiön juuret ulottuvat vuoteen 1836 jolloin Victor Hartwall on perustanut ensimmäisen mineraalivesi tehtaan Helsinkiin. Aluksi toiminta olikin pelkästään kivennäisvesien ja virvoitusjuomien valmistusta. Vesi saatiin Kaivopuiston kylpylän yhteydessä toimineelta Kaivohuoneelta.

Hartwallin historia on näin ollen Suomessa jo reilusti yli 100 -vuotias. Tänä aikana on valikoimiin ilmestynyt niin erilaisia vesiä, virvoitusjuomia kuten Coca Cola sekä erilaisia oluita ja siidereitä olutpanimon kautta. Nykyisin Hartwall tarjoaa juomia moniin eri tilanteisiin aina arjesta juhlaan ja juomat ovat suosittuja Suomessa.

Hartwallin matka 1900 luvulla

1946–1976 toimitusjohtajana toimi Kay Hartwall, ja näiden vuosien aikana yhtiön liiketoiminta kasvoi hyvin voimakkaasti. Kaikkien tunteman Hartwallin Jaffa tuli kaikkien tietoisuuteen vuonna 1949, ja nimenomaan olympialaisiin (1952) tehtiin alkoholijuoma, joka vielä tänäkin päivänä on olemassa, se kuuluisa lonkero. Lonkeron valmistus oli tarkoitus olla vain olympialaisiin, mutta sen saama suuri suosio sai yhtiötä jatkamaan sen tuotantoa. Suuren suosion saanut Coca-Cola sai valmistuslisenssin vuonna 1957.

Toukokuusta 1962 aina vuoteen 2003 saakka, Hartwallin tehdas sijaitsi Helsingin Konalassa. Hartwall laajentui keskiolut markkinoille 1960 -luvun puolivälissä toteuttamalla lukuisia yritysostoja. Karjala -olut on ollut yhtiön valmistuksessa 1966 lähtien, Aura -olut 1971 ja Lapin Kulta 1980 lähtien. Hartwallille siirtyi lahtelainen Mallasjuoma -panimo vuonna 1988 yhtiön sen ostaessa, tämän myötä Lahdessa sijainnut Mallasjuoman tuotantolaitos siirtyi Hartwallille.

1990 -luvun alussa alkoi Hartwallin kansainvälistyminen, kun perusti yhdessä ruotsalaisten yhteistyökumppani Prippsin kanssa Baltic Beverages Holding AB:n, joka harjoitti panimoteollisuutta myös Baltian maissa, Venäjällä sekä Ukrainassa. 1994 oli vuosi, jolloin Hartwall pääsi listautumaan Helsingin pörssiin. Yhteistyö Coca-Cola Companyn kanssa päättyi vuodenvaihteessa 1998–1999 jolloin Hartwall teki yhteistyösopimuksen PepsiCo:n kanssa. 1990 -luvun juoma uutuuksia olivat Novelle kivennäisvedet ja Upcider siiderit.

2000 luvun tapahtumia

Hartwallin omistus on muuttunut usein 2000 -luvulla. Vuonna 2002 yritys oli kokonaisuudessaan Scottish & Newcastlen omistama. Vuonna 2008 kuitenkin tämä yritys myytiin kahdelle eurooppalaiselle suurpanimolle Heinekenille ja Carlsbergille. Näiden järjestelyiden myötä Hartwall siirtyi hollantilaisen Heinekenin omistukseen, Carlsbergin omistaen jo Sinebrychoffin.

Osakkeiden ostaminen on yhä suositumpaa ja se koskee niin suuria sijoittajia, kuin pienempiäkin. Osta osakkeita, jos kaupanteko sekä sijoittaminen kiinnostaa. Sillä Hartwall on hyvä esimerkki siitä, kuinka sijoittajat ovat voineet vuosien saatossa vaurastua erittäin hyvin.

Heinäkuussa 2013 Heineken myi Hartwallin tanskalaiselle panimoyhtiö Royal Unibrewille 470 miljoonalla eurolla. Kuitenkin Hartwallin suvulla oli Royal Unibrewssa omistusosuus, joten suku palasi yhtiön omistajaksi aina vuoden 2018 loppuun saakka. Tämän jälkeen suvun sijoitusyhtiö myi osuutensa Royal Unibrewistä kokonaan.

Pitkälle automatisoitu Lahden suurpanimo on ollut käytössä vuodesta 2003, jossa kaikki Hartwallin juomat valmistetaan. Vuodesta 2017 Lahden panimon yhteyteen valmistui erikoisolut panimo, joka on nimetty Mattssoniksi, paikallisen olutvaikuttajan mukaan. 2019 avattiin panimomyymälä, joka myy Hartwallin valmistamia sekä maahan tuomia juomia, ja niiden tuotteisiin liittyviä materiaaleja kuten jääpala-astioita, fleecehuopia, aurinkolaseja.

Hartwallin suosio jatkuu

Vuonna 2015 Hartwallin liikevaihto oli noin 300 miljoonaa euroa, ja henkilöstöä sillä oli tällöin noin 700. Vuonna 2020 liikevaihto oli 328,6 miljoonaa. Tänä päivänä toimitusjohtajana toimii Kalle Järvinen, joka on toiminut asemassaan jo vuodesta 2016.

Hartwallin kohdalla liikevaihto kasvaa alati, mikä kertoo samalla myös yhtiön suosiosta sekä kasvusta. Voidaan odottaa, että Hartwallin kohdalla suosio tulee jatkumaan suurena vielä pitkään, jos matkalle ei tule suuria yllätyksiä.