Lahti (ruots. Lahtis)

Lahti on Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki, joka sijaitsee Päijät-Hämeen maakunnassa. Lahden väkiluku on nykyisin 120 227 henkeä ja heistä ulkomaalaisia on noin 9000 henkeä. Lahti onkin hyvin monikulttuurinen kaupunki, jossa erilaiset ihmiset erilaisista kulttuureista voivat kohdata toisensa. Lahti onkin hyvin suosittu kaupunki asua, mutta myös matkustella.

Vuoden 2021 Euroopan Ympäristökaupungin tittelin saanut Lahti on tunnettu siitä, että luonnonsuojelu ja järvien suojelu ovat Lahdessa vakavasti otettu asia. Lahdessa pääseekin matkailija kohtaamaan luonnon puhtaana ja erittäin monimuotoisena. Yhtenä parhaana kohteena Lahden matkaajalle onkin Salpausselkä Geopark, jonne myös julkinen liikenne kulkee.

Lahti on tunnettu ympäristönsuojelun lisäksi myös monista julkisuuden henkilöistään ja erityisesti muusikoista. Mutta usein ensimmäisenä mieleen tulee myös Lahden Hyppyrimäet ja mäkihyppy sekä hiihto mieleen, kun Lahdesta puhutaan.  Lahti onkin tunnettu kaupunki hyvin monipuolisesti.

Lahden historiaa

Millainen historia Lahdella on? Lahti ei ole täysin tuore kaupunki. Varsinainen kaupungistuminen on alkanut vasta 1900 luvun alkupuolelta, mutta asutusta on Lahden alueella ollut jo tuhansia vuosia.
Lahden seutu on yksi Suomen vanhimpia tunnettuja asuinpaikkoja ja Ristolan alueella sijaitseekin kivikautinen asuinpaikka, alueen kaivausten perusteella asutusta uskotaankin Lahden alueella olleen jo 9 000 vuotta sitten. Ensimmäistä kertaa Lahti mainitaan asiakirjoissa vuonna 1445, jolloin Lahti oli osana Hollolan pitäjää. Hämeen maakirjan mukaan vuonna 1558 on Lahdessa ollut 24 taloa. 1870-luvulle asti Lahti oli vain pieni kylä, kunnes Riihimäki-Viipuri rautatie avattiin.
Ensin lahdesta tuli kauppala 1878 ja sen jälkeen kaupungin oikeudet Lahti sai lähes 30 vuotta myöhemmin 1905. Koska lahteen oli olemassa erittäin hyvät liikenneyhteydet, niin Lahteen alkoi syntymään erilaisia teollisuuden aloja, kuten lasi- ja tekstiiliteollisuuta. 1900 luvun alkupuolelta Lahdessa on eräs merkittävä rakennus, joka on Eliel Saarisen vuonna 1912 suunnittelema kaupungintalo, samalta aikakaudelta löytyvät myös Hennalan kasarmialue sekä Anttilanmäellä sijaitseva puutaloalue.
Rakentaminen alkoi 1930 luvun Lahdessa kiihtyä ja 1970-luvulla alkoikin rakentaminen siirtyä keskustan ulkopuolelle. 1978 Lahti tuli maailman maineeseen, kun siellä järjestettiin hiihdon maailmanmestaruuskilpailut. 2000 luvulle tultaessa Lahti olikin laajentunut huomattavasti. Lahti onkin kasvanut ajoittain hyvin nopeasti ja eri aikakaudet ovat tuoneet omat piirteensä Lahteen.

Urheileminen Lahdessa​

Lahti on hyvin tunnettu urheilukaupunkina, niin Suomessa kuin maailmallakin. Lahden hyppyrimäet ovat hyvin tuttu näky varsinkin Salpausselän kisojen aikaan. Lahdessa onkin mahdollista päästä kokemaan niin huippu-urheilun ilmapiiri kuin vapaa-ajan harrastusten tuomaa iloa. Lajeja löytyykin montaa erilaista.

Lahdessa voi jalkapalloa pelata useassa eri joukkueessa. FC Lahti on joukkueista tunnetuin, mutta lisäksi ovat FC 69 sekä FC Reipas. FC Lahden edustusjoukkue pelaa kaudella 2021 Veikkausliigassa Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Lahdesta löytyykin jalkapallon talviharjoitteluun soveltuva urheiluhalli.

Kortteliliiga tarjoaa Lahdessa harrastesarjatoimintaa sekä erilaisia liikuntamahdollisuuksia. Kortteliliigan aktiivitoiminnassa on mukana lähes 500 joukkuetta ja mahdollista on harrastaa muun muassa erilaisia pallopelejä, kuten jalkapalloa, lentopalloa sekä tennistä.

Urheilukilpailut Lahdessa

Salpausselän kisat järjestetään vuosittain ja kyseessä on kansainvälinen kilpailutapahtuma, joka ajoittuu tammikuun lopusta maaliskuun alkuun. Salpausselän kisoissa kilpaillaan maastohiihdossa, mäkihypyssä sekä yhdistetyssä.

Lisäksi Lahdessa järjestetään Finlandia-hiihto -kilpailut, Valtteri Bottas Duathlon, Tour Lakeland, Moto GP Finland,Red Bull 499. Vuonna 2023 on tiedossa myös Ironman MM -kilpailut. 

Tunnettuja Lahtelaisia

Lahdesta on lähtöisin monet julkisuuden henkilöt. Lahtelaisia julkisuuden henkilöitä on niin politiikan puolella kuin erilaisilla taiteen aloilla sekä urheilussa. Myös tunnettuja tieteilijöitä ja toimittajia on Lahdesta lähtöisin.

Politiikan kannalta tunnettuja Lahtelaisia ovat esimerkiksi entinen presidentti Juho Kusti Paasikivi sekä monet kansanedustajat. Tällä hetkellä kansanedustajina toimivat esimerkiksi Jaana Pelkonen, Mika Kari sekä Jouko Skinnari.

Tunnettuja muusikoita on Lahdesta lähtöisin useita ja muusikkoja onkin aina rap-muusikoista kapellimestareihin ja oopperalaulajiin. Tunnetuimpiin rap-muusikoihin kuuluu varmasti jo nyttemmin artistin uransa lakkauttanut Cheek, eli Jari Henrik Tiihonen, sekä Aste ja Nikke Ankara. Myös esimerkiksi Hurriganes -kitaristi Albert Järvinen oli Lahdesta kotoisin. Myös oopperalaulaja Lilli Paasikivi sekä säveltäjä Jaakko Pulli ovat Lahdesta kotoisin.

Tunnetuimpiin Lahdesta kotoisin oleviin urheilijoihin kuuluvat muun muassa mäkihyppääjä Janne Ahonen, kilpa-autoilija Valtteri Bottas, jalkapalloilija Jari Litmanen sekä monet muut urheilijat niin jalkapallon kuin jääkiekon ja monen muun lajin parissa.

Tunnetuimmat yritykset Lahdessa

Monille suomalaisille on selvää, että Lahdesta löytyy erittäin paljon erilaisia yrityksiä, joista monet ovat jopa luokiteltavissa tunnetuimpiin suomalaisiin yrityksiin. Lahdessa onkin noin 8 500 yritystä, jotka työllistävät yhdessä jopa yli 40 000 henkilöä. Päijät-Hämeen Viljaklusteri ja sen yritykset ovat hyvin tunnettuja kautta Suomen ja myös ulkomailla asti. Viljan jalostamisesta saadaan niin leipää, olutta kuin erilaisia jauhoja sekä hiutaleita. Tunnetuimpia yrityksiä ovatkin Fazer Mylly, joka on toiminut Lahdessa jo yli 60 vuotta. Fazerin Myllyn ohella myös Fazerin Leipomot on suosittuja ja tunnettuja yrityksiä Lahdessa. Hartwall on toiminut Lahdessa jo vuodesta 1836, jolloin se oli Pohjoismaiden ensimmäinen kivennäisvesitehdas. Tällä hetkellä Lahdessa sijaitseva panimo valmistaa muun muassa Aura-, Lahden erikois-, sekä esimerkiksi Lapin Kulta oluita. Lisäksi tehtaalla valmistetaan erilaisia vesiä, virvoitusjuomia ja mietoja alkoholijuomia, kuten siidereitä ja long drink -juomia. Viking Malt – Mallastamo on toiminut vuodesta 1883 ja se on yksi Euroopan viidestä suurimmasta mallasyhtiöstä. Maltaita toimitetaan panimo- sekä tislaamoteollisuudelle. Lammin Sahti puolestaan on pienpanimo, joka on toiminut vuodesta 1985. Lammin Sahti on voittanut muun muassa Suomen Paras Olut palkinnon vuonna 2018. Teerenpeli on yritys, jossa yhdistyvät ravintolatoiminta sekä erilaisten alkoholituotteiden valmistus, kuten oluen valmistus ja viskin valmistus. Vuonna 2020 Teerenpelin viski valittiin vuoden parhaaksi viskiksi. Hollolan Hirvi puolestaan valmistaa panimon tynnyreissä oluita kuten Kivisahti, jossa mäskäyksen loppuvaiheessa erittäin kuumat kivet pudotetaan astiaan. Tämän kaiken lisäksi Lahden merkittävimpiin yrityksiin kuuluu useat muut yritykset. Näihin kuuluvat niin Luhta, joka valmistaa vaatteita, Kemppi, joka valmistaa hitsauslaitteita sekä Isku, joka tunnetaan kalustevalmistajana.

Lahden kulttuuritoiminta

Lahdessa kulttuurista on mahdollista nauttia monin eri tavoin. Lahdessa on kulttuuria tarjolla niin aikuisille kuin lapsillekin. Tarjolla on paljon erilaisia elämyksiä, sekä erilaisia tunteita. Lastenkulttuurikeskus Efekti järjestää kulttuurista tarjontaa niin kouluille kuin myös päiväkodeille. Tarjolla onkin ollut niin Lahden kesänäyttämöllä Jaakko ja pavunvarsi esitys kuin Lasten talvikarnevaalit, jotka ovat järjestetty keväisin jo 38 kertaa. Päiväkodeissa järjestetään musiikkivierailuja ja nuorille on tarjolla nuorisoteatteri toimintaa. Lahdessa toimii myös Sinfonia Lahti, eli Lahden kaupunginorkesteri, joka järjestää konsertteja kaiken ikäisille sekä on osana koulujen kulttuuri ohjelmaa. Lahden kaupunginteatteri puolestaan on monipuolinen teatteri, jonka ohjelmistoissa on teatteria niin lapsille kuin aikuisillekin. Monikulttuurikeskus Multi-Culti mahdollistaa erilaisten ihmisten välisen yhteisen tekemisen. Multi-Cultin tarkoituksena on muun muassa edistää yhdenvertaisuutta ja tukea kotouttamista. Lahdessa on myös useita museoita, joissa pääsee tutustumaan erilaisiin näyttelyihin sekä Lahden historiaan. Hiihtomuseo, Lahden historiallinen museo, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva sekä Radio- ja tv-museo Mastola. Museot ovatkin tutustumisen arvoisia ja niissä voi kokea erilaisia näyttelyitä.

Lahden ravintolat

Lahdessa on mahdollisuus nauttia monista erilaisista tavoista syödä. Lahdesta löytyy niin erilaisia tapoja syödä, aina aamupalasta alkaen ja ravintola illalliseen asti. Lahdessa on helppo päästä syömään niin lähiruokaa kuin kasvisruokaakin. Myös paikallisia juomia on mahdollista löytää helposti.

Lahdesta löytyy 12 erilaista leipomoa, joista osa on suomessa hyvin tunnettuja. Tunnetuimpiin leipomoihin kuuluvat Fazerin leipomot, Konditoria-Leipomo Linkosuo sekä Sinuhe tehtaanmyymälä ja lounasravintola.  Leipomoissa onkin tarjolla erilaisia leipomotuotteita ja usein myös tilaus palvelu. Tuotteita löytyykin leivistä aina mitä hienoimpiin kakkuihin asti.

Aamiaisia ja brunsseja Lahdessa tarjotaan useissa paikoissa. Aamiaispaikkoja on tarjolla 14 ja brunssipaikkojakin 6. Solo Sokos Hotel Seurahuone esimerkiksi tarjoilee sekä aamiaista ja brunssia ja sen erikoisuuksiin kuuluu, että tarjolla on paikallisia ruokatuotteita. Kakkujen ystäville Päällikön ja Paakkelsin kakkubuffa on mitä parhain paikka käydä.

Ravintoloita Lahdesta löytyy erittäin paljon, valikoimaa onkin paljon ja siksi voi olla hankalaa löytää omaa suosikkiravintolaansa. Tarjolla on kansainvälisiä makuja aina Aasiasta, Latinalaisesta Amerikasta kuin Välimeren alueelta. Näiden lisäksi tarjolla on kotiruokaa, burgereita ja pizzoja sekä kebabia. Viikinkiravintola Harald, Siipiravintola, Cilantro Lahti houkuttelevat herkuttelemaan erilaisine menuineen.

Aktiviteetit Lahdessa

Lahdessa on paljon tekemistä kaikille, niin paikallisille asukkaille, lyhyen loman viettäjille, mökkiläisille sekä pidempään vieraileville ulkopaikkakuntalaisille. Lahti tarjoaa tekemistä, ruokaa, erilaisia mahdollisuuksia urheilla, paljon nähtävää ja koettavaa niin nykyhetkessä, kuin menneisyyden ja tulevaisuudenkin parissa.

Ruokakulttuuri on Lahdessa erittäin houkutteleva. Salpausselkien ansioista alueella on erittäin paljon pohjavettä. Pohjavesi mahdollistaa mitä parhaimman veden saannin Lahdessa. Paikalliset monet viljelyalueet ja viljan jalostus mahdollistavat monipuoliset viljatuotteet. Lähiruoka, ekologisuus sekä kasvisruoka ovat hyvin esillä Lahden ruokakulttuurissa.

Liikunnan puolesta maastopyöräily on Lahdessa mahdollista monipuolisissa maisemissa, aina korkeuserojen, metsien ja järvien vaihdellessa. Salpausselkä Trails pitää sisällään 25 kilometriä erilaisia maastoliikuntapolkuja, sekä latupohjia. 

Saunominen ja uiminen Lahdessa

Rentoutuminen on mahdollista esimerkiksi uimisen ja kylpylöiden merkeissä. Lahdessa ja Lahden alueella on useita uimahalleja sekä Heinolan puolelta löytyy esimerkiksi Kumpeli Spa. Lahdessa ja lähialueilla on mahdollista päästä kokemaan myös erilaisia saunoja.  

Vääksyn saunapaviljonki on moderni 20 hengen sauna. Vääksyn saunapaviljongista pääsee suoraan pulahtamaan Päijänteeseen. Lehmonkärjen Saunamaailma sijaitsee Asikkalassa ja siellä on tarjolla lasisauna, savusauna, sekä sähkösauna. Ulkoaltaat ja allasbaari kruunaavat kokemuksen. Mukkulan Kartano tarjoaa myös rantasaunan, ja saunoja on kaksi vierekkäin.

Erikoisimpia kokemuksia tarjoavat Kullasmarinin kivikautinen sauna Padasjoella tarjoaa kivikautisen saunakokemuksen, saunominen ja syöminen tapahtuu juuri kuten 8 000 vuotta sitten. Hollolan Hirven savusauna puolestaan mahdollistaa saunajoogan kokeilemisen. Luontoemon villiyrttiretkellä on mahdollista taas suunnata metsään hankkimaan erilaisia yrttejä saunaa varten. Perinnesaunottajan kanssa pääsee puolestaan tutustumaan kansanparannukseen Travellamon saunalla. Tarjolla on muun muassa erilaisia vihtoja.

Lahden nähtävyydet

Lahdessa on paljon nähtävää ja koettavaa. Nähtävyyksiin kuuluvat niin mäkihypystä tutut Lahden hyppyrimäet, jotka näkyvät katukuvassa, kun Lahteen saapuu. Hyppyrimäkien lisäksi Suurmäen näkötornista voi parhaimmillaan päästä ihailemaan koko kaupunkia. Tämän lisäksi nähtävyyksiin kuuluu myös esimerkiksi Radio- ja TV museo, joka sijaitsee radiomastojen juurella. Radiomäellä sijaitsevassa museossa pääseekin tutustumaan koko radio- ja tv-alan historiaan. Lahden kuuluisin rakennus, eli Sibeliustalo, on keväällä 2000 valmistunut konsertti- ja kongressitalo, jossa vuosittain järjestetään monenlaisia erilaisia konsertteja sekä tilaisuuksia. Sibeliustalosta tekee erikoisen se, että sen tiilinen osa on rakennettu jo 1907–1908.